Orase care au interzis utlilizarea tacamurilor si paielor din plastic

1
De Flavia Parpala
19 iul. 2018

Seattle este noul oras pe lista celor care au banat utlilizarea tacamurilor si paielor din plastic. Incepand cu aceasta luna, daca vrei sa folosesti, platesti!

Seattle s-a alaturat oraselor precum Miami Beach, Florida; Monmouth Beach, New Jersey si catorva municipalitati  din California. New York-ul a introdus aceasta lege inca din mai.

Daca consideri aceasta masura ca fiind una drastica, afla ca 40% din plasticul din oceane ajunge acolo dupa o singura utlizare, iar un pai, in medie, este folosit timp 10 minute.

Orasele care au adoptat aceasta lege au interzis utilizarea paielor din plastic din restaurante, cantine, baruri, cafenele, cluburi, practic toate afacerile de tip HORECA. Proprietarii pot opta pentru paie eco-friendly, cum sunt cele de hartie, bambus sau otel, dar ei sunt incurajati sa le ofere doar atunci cand sunt cerute.

Seattle face eforturi in zona sustenabilitatii de ceva vreme, orasul banand polistierolul inca din 2009, iar din 2010 o lege obliga toate afaceriile sa diferentieze si sa recicleze gunoiul.

Cu toate astea, situatia pe glob nu este una tocmai roz: in 2015, un studiu al jurnalului Science Advances a aratat ca doar 9% din plastic este reciclat, 12% incinerat, iar majoritatea, de 79%, ajunge in mediul inconjurator.

Eforturile impotriva utilizarii paielor din plastic in Romania…

In Romania, Clubul Expirat a fost primul care a luat decizia de a renunta total la paiele din plastic, fiind inspirati de Strawless Ocean, campanie de protejare a mediului inconjurator.

Site-ul strawlessocean.org ne informeaza ca „pana in 2050, in oceane va fi mai mult plastic decat vor fi pesti”, paiele fiind obiecte din plastic inutile, la care se poate renunta cu usurinta. De asemenea, atunci cand paiele de plastic ajung in mari sau oceane, ele devin un adevarat pericol pentru vietatile de acolo.

In locul paielor de plastic, pe barul din Expirat au fost puse materiale care informează clientii in legătura cu această campanie, iar cei care intrebau de pai primeau o insigna cu #farapaie sau „I don’t suck”.

… si peste hotare

Tot in aceasta directie lupta si gigantii din industrie: Starbucks a anuntat ca vor renunta la paie pana in 2020, iar McDonald’s  a inceput aceasta actiune in Marea Britanie si Irlanda, promitand ca nu vor mai folosi paie de plastic pana in 2019, cel putin in aceste doua tari.

Si industria supermaket-urilor face schimbari: Lidl a anuntat ca va renunta, pana la sfarsitul anului 2018, la vanzarea de articole de unica folosinta din plastic, cum ar fi pahare, farfurii, dar si linguri si furculite. Kaufland va delista, pana in 2019, betisoarele pentru urechi din plastic, paiele de plastic marca proprie si vesela de unica folosinta din plastic marca proprie. Ele urmeaza sa fie inlocuite, in toate tarile, cu alternative ecologice.

Rewe, grupul german din care fac parte si magazinele Penny, vinde anual 42 de milioane de paie din plastic.  Cei de la Rewe nu vor mai comanda paie de plastic, dar stocurile deja existente vor fi vândute. Din 2019, grupul va oferi alternative reutilizabile din hartie, pir sau otel.

Data viitoare cand iesi in oras, gandeste-te de doua ori daca chiar ai nevoie de paiul din plastic sau daca iti poti savura bautura si fara el.

Foto: Shutterstock.com